Det är SVT Väst som berättar om situationen i stadsdelen Majorna-Linné. Där är läget alltså så akut att en del förskoleavdelningar tvingas stänga helt eller delvis. I ett sms som föräldern Mattias Säker fått från sitt barns förskola står det:

”Tyvärr har vi personalbrist och vikariebrist i dag. Då vi inte löser situationen ber vi er ödmjukast att hämta era barn senast kl 12 då vi tyvärr behöver stänga avdelningen.”

Vad heltidsarbetande föräldrar ska göra med sina barn får man ingen annan hjälp med från kommunen.

Från Kommunals sida konstaterar man att detta tyvärr inte är något nytt och inte heller unikt för just stadsdelen Majorna-Linné.

– Vi har haft de här problemen i flera års tid, berättar Mikael Skålberg, branschansvarig för förskola-skola på sektionen.

Arbetsgivaren får helt enkelt inte fram tillräckligt med vikarier. Detta trots att man bara i september månad i den här stadsdelen skickade ut hela 11 000 sms i jakt på inhoppare.

– Grundproblemet är att man inte har tillräckligt hög bemanning. Det borde finnas en bemanning som täcker för planerad frånvaro, så som semester och fackliga kurser. Sedan är det ju så att arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut i dag jämfört med tidigare. Det finns ingen anledning att ta ett ströjobb i dag. Men i botten är det en resursfråga.

Han berättar om en förskola som haft fem ordinarie personal frånvarande, men ändå inte fått in någon vikarie. I fjol löste stadsdelen situationen, efter påtryckningar från Kommunal, med att anställa 20 så kallade löpare, tillsvidareanställda vikarier som kunde gå runt på avdelningarna. Nu finns bara tio av dessa kvar, eftersom flera har slutat eller fått andra vikariat.

– Det här sliter ut personalen. De får allt för sällan vara full personalstyrka, säger Mikael Skålberg.

Han berättar att det händer att förskolecheferna själva får gå in på avdelningarna och jobba eftersom det saknas folk.

Från arbetsgivarens roll beklagar man situationen:

– Det är klart att det är akut och vi ska inte ha det så. Vi ska ha en bemanning som fungerar så att föräldrar kan arbeta och vara trygga med att barnen har det bra, säger sektorschef Bo Drysén till SVT.