Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har kallat nazister till att delta i vad de säger ska bli den största nazistdemonstrationen i Göteborg sedan andra världskriget. Deras mål är att ett tusental nazister ska delta i marschen, som kommer att gå genom centrala Göteborg på lördag.

Anna Skarsjö som är ordförande för Kommunal Väst säger att det var en självklarhet för dem att uppmana sina medlemmar att delta i den fredliga manifestation mot nazisterna som hålls i dag fredag på Gustav Adolfs torg i Göteborg.

– Vi är inte emot att de får utnyttja demonstrationsrätten, men vi är emot deras åsikter. Nazismen är tydligt antifacklig och nazisterna är emot allt det vi står för. Vår organisation är byggd på allas lika värde och på demokrati. Självklart kan vi inte vara tysta när nazisterna marscherar genom Göteborg, säger Anna Skarsjö.

Nazisternas marsch sammanfaller även med judarnas viktigaste högtid Jom Kippur, och ursprungligen hade nazisterna fått tillstånd att demonstrera nära Göteborgs synagoga, men nu har marschen flyttats en bit därifrån. Anna Skarsjö berättar att många medlemmar hört av sig till Kommunal Väst med frågan om hur de bäst kan ta ställning mot nazisterna.

– Vi hade tänkt gå ut med en uppmaning till att visa motstånd hela tiden, men för oss var det viktigt att hitta ett fredligt och säkert sätt. Många av våra medlemmar har bakgrund i andra länder och de är förstås extra utsatta, säger Anna Skarsjö.

Under lördagen kommer många av Kommunals medlemmar att arbeta i centrala Göteborg. Anna Skarsjö berättar att Kommunal förberett sig genom att tillsammans med arbetsgivare planera hur de ska agera om det känns otryggt för medlemmarna under lördagen.

– Vår sektion i centrum kommer att ha extra öppet under lördagen så att våra medlemmar kan ringa om de skulle känna sig otrygga under sitt arbete i centrala Göteborg. Vi har också haft en bra dialog med arbetsgivare om hur vi ska göra om det blir otryggt. Det kan bli aktuellt att stänga ner arbetsplatser eller låsa dem, säger Anna Skarsjö.

Den fredliga manifestationen mot nazisterna äger rum i dag fredag mellan 17.00 och 18.00 på Gustav Adolfs torg i Göteborg. Den arrangeras av alla partier i Göteborgs kommunstyrelse, utom Sverigedemokraterna som inte bjudits in.

Fotnot: Bilden är licenserad under Creative Commons Attribution 2.0 via Wikpedia