Kate Battista är en 29-årig kvinna som fortfarande bor med sin pappa och sin 15-åriga syster. Kate är den som sköter hushållet, för som så ofta förr i litteraturen kan en änkeman inte ta hand om hem och barn.

”Så tuktas en argbigga” är det senaste tillskottet i Hogarth Shakespeare-projektet, där några av västvärldens främsta författare skriver moderna versioner av William Shakespeares verk. I ”Honung och ättika” har den prisade författaren Anne Tyler förlagt handlingen till amerikanska Baltimore, där författaren själv bor och där många av hennes böcker utspelar sig.

Kates liv betraktas som lite misslyckat. Hon saknar vänner, är singel och har blivit kvar på förskolan där hon började jobba när hon stängdes av från college. Hon är inte vidare förtjust i barn, men barnen tycker däremot om henne. Svårare är det med föräldrarna, som ogillar Kates cyniska sätt, och hon får varningar från rektorn. Från förskolan skildras även hierarkin mellan förskollärare och assistenter, där assistenterna sällan vågar använda personalutrymmet.

På hemmafronten går livet mest ut på att hindra systern Bunny från att träffa killar. Här finns likheter med filmen ”10 orsaker att hata dig” som är en annan modern version av samma förlaga.

Roligare blir det inte när Kates pappa ber Kate att gifta sig med hans forskningsassistent Pjotr. Pjotrs uppehållstillstånd dras in om han inte gifter sig med en amerikan och doktor Battista vill inte förlora sin intelligenta assistent. Kate blir arg och kallar upplägget för trafficking, men vi vet att historien inte tar slut där, även om det i den här versionen kanske inte handlar så mycket om att ”tukta”.

Ann Tylers roman är en lättsmält historia som jag sugs in i från första sidorna. Den är smart och rolig, med rappa repliker (från Kate förstås) och udda karaktärer. Ta bara en sådan detalj som att familjen varje dag äter en mixad röra bestående av kött, bönor och grönsaker som tillagas en gång i veckan och sedan värms upp. En typisk Battista-uppfinning som sparar tid – men inte gör livet särskilt lustfyllt.