Välfärdspaketet till vård, skola och omsorg presenterades av regeringen och Vänsterpartiet i början på sommaren. Då föreslogs det att tre av miljarderna skulle gå till sjukvården. Det välkomnades av Kommunal.

Nu förtydligar finansminister Magdalena Andersson (S):

– Under nästa mandatperiod kommer det att vara ett av de allra största projekten, kanske det allra största, att säkerställa att äldrevården fungerar också när vi blir fler äldre. Det handlar om att bygga fler äldreboenden och anställa personal till både dessa boenden och hemtjänsten, säger hon till SvD

I fjol tog det i snitt knappt två månader att få plats på ett äldreboende. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna. I vissa kommuner tar det fem dagar, i andra ett halvår eller mer.

För att korta väntetiderna bedömer regeringen att omkring 300 nya äldreboenden behövs. Drt finns planer på en ny form av boenden.

– Vi vill skapa en ny boendeform där man får viss hjälp och service och gemenskap, men där det inte finns riktigt samma höga tillsyn som på de vanliga äldreboendena, säger Magdalena Andersson till SvD.

Beskedet betecknas som viktigt av Kommunals ordförande Tobias Baudin.”Åtta av tio medlemmar i äldreomsorgen anser att äldre beviljas plats på boende för sent”, skriver han på Twitter.

När regeringen lovar 20 miljarder mer till välfärden under nästa mandatperiod är det för att undvika skattehöjningar i kommuner och landsting. Men om pengarna kommer att öronmärkas är oklart.

– Vallöftet är att vi kommer att tillföra kommun- och landstingssektorn 20 miljarder, men exakt hur det kommer gå till, om det kommer vara generella statsbidrag eller riktade statsbidrag, det kommer vi att återkomma till, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos Magdalena Andersson.