Bonusen är framförhandlad mellan Kommunal och Uppvidinge kommun. Den ger undersköterskorna 10 000 kronor extra per vecka i högst tre veckor, för den som skulle haft semester under vecka 26-33 men går med på att skjuta fram den till efter vecka 33.

– Det är aldrig bra att behöva skjuta på sin semester men det är bättre att villkora det. Arbetsgivaren har rätt att förskjuta semestern och då tyckte vi att det var bättre att göra så här, säger Maria Bexell, ombudsman i Kommunals avdelning Sydost.

Det är frivilligt att skjuta på sin semester. Dessutom ska den som förskjuter sin semester få besked inom tre veckor om att man verkligen kan ta ut semestern efter vecka 33. Däremot kan man inte räkna med att arbeta på sin ordinarie arbetsplats, och det ska regleras tydligt i ett kontrakt var man hamnar så att alla vet vad som gäller.

Det är första gången som undersköterskorna i Uppvidinge får en sådan här bonus. Enligt P4 Kronoberg är det inte klart hur många som har tackat ja, men det kommer kosta minst en halv miljon kronor. Patrik Ivarsson, tillförordnad vård- och omsorgschef i Uppvidinge, säger till P4 Kronoberg att det handlar om att lösa en akut situation.

– Vi är ju till för de gamla och då får det kosta, säger Patrik Ivarsson till P4 Kronoberg.

Maria Bexell på Kommunal säger till KA att det vore bättre om sommarbemanningen gick att lösa utan att undersköterskor behövde skjuta fram sin semester.

– Det är verkligen ett problem. Man måste vara rädd om sin personal och det är svårt att rekrytera, säger hon.