Nu är det klart att det blir en Prideparad i Södertälje i helgen.

– Vi fick veta att det skulle bli av i torsdags förra veckan så det blir snabba ryck. Vi tyckte att det är angeläget att vara med, säger Anders Johansson, förhandlare på Kommunals sektion i Södertälje.

Kommunals stöd handlar inte bara om att ge stöd åt HBTQ-rörelsen.

– Det här med Pride står ju för så mycket. Det handlar om att få stå för vem man är oavsett om det handlar om sexuell läggning, etnisk bakgrund eller funktionshinder. Den där öppenheten och kärleken måste vi måna om, säger Anders Johansson som också skrivit en debattartikel om det som han hoppas kommer att tas in i Länstidningen Södertälje innan paraden.

Årets parad blir historisk eftersom det är den första Prideparaden som tågar genom Södertälje. Initiativet kom från RFSL Södertälje och hänger samman med att RFSLs alla avdelningar från olika delar av landet samlas i staden under helgen. Men alla är inte positiva till Pride. Tidigare år har kommunen flaggat med regnbågsflaggor i samband med Pridefestivalen i Stockholm och några gånger har flaggorna vandaliserats.

– Tidigare år har det varit en het potatis, men i år är det lite annorlunda. Kommunen står bakom också, säger han.

Tåget startar klockan 13 på Stora Torget med tal av bland annat kommunalrådet Boel Godner (S) och går sedan till stadshuset. Anders Johansson vet inte hur många som kommer gå under Kommunals banderoll i tåget.

– Vi har bjudit in alla arbetsplatser där vi har medlemmar och arbetsplatsombud. Men vi har inte krävt att de ska anmäla sig. De som kommer, kommer.