Så sent som i november förra året röstade Alliansen och Sverigedemokraterna ner ett regeringsförslag om krav på schysta villkor. Det nya förslaget är inte lika långtgående som det tidigare. Bland annat ska kraven inte gälla vid mindre upphandlingar. När kommuner och landsting upphandlar kommer gränsen gå vid 1,9 miljoner kronor.

– Vi har gjort allt vi kan för att det här inte ska missgynna små- och medelstora företag. Hela poängen är ju att skydda de företag som är seriösa och se till att stoppa en låglönekonkurrens som en hel del svenska företag utsätts för, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Det nya lagförslaget ställer krav på att arbetsgivare måste erbjuda sina anställda lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtalen. Däremot har regeringen fått stryka möjligheten att ställa krav på tjänstepension och försäkringar.