Martin Luther King Jr, Malcolm X och Medgar Evers var alla tre människorättskämpar i USA som blev mördade. De var också alla tre vänner med författaren James Baldwin. Innan han dog för 30 år sedan påbörjade han en berättelse om det afroamerikanska folkets historia i USA och förtrycket mot svarta.

Filmen I am not your negro utgår från Baldwins anteckningar, upplästa av skådespelaren Samuel L Jackson. Det är kanske egentligen mer en essä i filmform än en dokumentär. Betraktelser och klipp över de tre medborgarrättskämparnas liv varvas med reflektioner över Baldwins egen plats i rörelsen och hur det har varit och är att vara svart i USA. Vi får se klipp från grovt rasistisk reklam med svarta som karikatyrer, annonser om försäljning av slavar och svartvita foton från de rasuppdelade bussarna. Extra starkt blir det när nutida exempel klipps in, som bilder på tonåringar som skjutits ihjäl för att de var svarta, eller upproren i Ferguson och polisvåldet efter just en sådan dödsskjutning.

Det är starkt och upprörande, eller vad man nu ska använda för ord. Allt låter futtigt. För en svensk är det också en utmärkt påminnelse om att Sverige och USA:s historia av rasism skiljer sig åt på väldigt många punkter och att frågorna av naturliga skäl har en helt annan laddning i USA.