Det hela började som ”en kollektiv idé”, som Charlotte säger. I ett helt år hade hon och kollegerna tagit upp tanken om att ha klänning som arbetskläder. Undersköterskorna tyckte att de tunikor och byxor de hade satt illa och var alldeles för varma.

– Och så kändes det lite tråkigt att vara en hen hela tiden, säger Charlotte Agemalm.

Charlotte och två av hennes kolleger pratade ihop sig och gick helt enkelt ut på nätet och sökte. De hittade särskilda vårdklänningar som dessutom var hälften så billiga som tunika plus byxa.

Det blev succé.

– Det var svalt och skönt och man såg proper ut. Vi fick bara positiva reaktioner. Brukarna vara jätteglada och de anhöriga tyckte också att det såg snyggt ut. Vi trivdes verkligen i de här klänningarna.

Hon menar att tunika och byxor blir allt för varma.

– Det är svettigt och ångigt när man är inne hos brukarna och ska duscha dem exempelvis. De kläder vi har nu är inte bra att jobba i.

När en kollega på en annan avdelning också ville ha klänning och tog upp frågan med sin chef blev det stopp. Och Charlotte och hennes arbetskamrat som redan bar klänning fick en tillsägelse. Nästa dag skulle klänningarna vara utbytta mot ”vanliga” kläder. Skälet man uppgav var att arbetskläder måste upphandlas centralt och klänningar var inte något som fanns hos det företag Sala kommun köpte sina arbetskläder vid.

Kommunalarbetaren har förgäves sökt ansvariga på kommunen, men till Aftonbladet har enhetschef Annelie Eriksson sagt att hon inte utesluter att centralt upphandlade vårdklänningar kan bli verklighet snart:

– Det ska komma klänningar. Jag hoppas att det blir i år, men kan inte säga säkert. Fram tills dess är det jätteviktigt att man använder de arbetskläder vi fått.

Charlotte Agemalm tycker att arbetsgivaren gör fel som inte låter personalen använda de klänningar de redan köpt.

– Vi tänker i alla fall inte ge upp. Och jag törs inte tänka på hur det blir om vi får en varm sommar igen. Man flyter bort i kläderna vi har.