Filmregissören Woody Allen sa en gång att ”80 procent av livet handlar om att dyka upp”. Det är alltså inte de smartaste, vackraste eller mest geniala som får huvudrollen – de ligger förvånansvärt ofta hemma i självtvivel – utan av oss som är på plats fast vi kanske inte heller känner oss på topp just den dagen.

”Du är inget geni”, sa psykologiprofessor Angela Duckworths pappa till henne under hela barndomen. Hon trodde först inte att det var någon idé att ens försöka plugga, hon skulle ändå aldrig kunna komma upp i den nivån som pappan önskade.

Sedan råkade hon bli intresserad av psykologi och gnetade på, ett steg i taget. Där det tog stopp hittade hon en annan väg, där hon gick bet såg hon det bara som ”bra research” och där hon inte kom vidare bad hon om hjälp.

I dag är hon en världsledande expert på ”grit”, något som bäst kan översättas som ihärdighet och jäklar­anamma. Inom militärträningen säger vi ”pannben”, en obändig förmåga att aldrig någonsin ge sig. Det är det absolut finaste man kan ha och vinner över snabbhet, intelligens och styrka varje gång.

I bästsäljaren ”Grit – konsten att inte ge upp” slår Angela Duckworth fast att hela västvärlden är besatta av talang och genialitet. Alla statusfyllda företag och skolor gör IQ och EQ-tester. Ju högre värden du får, desto fler dörrar öppnas. Men det som alla dessa arbetsplatser och militärskolor har märkt, är att många av de smartaste och starkaste ger upp när det blir tråkigt, alldagligt eller jobbigt. Har du inte det där extra drivet, så är det kört.
Angela Duckworth menar att vi behöver uppgradera ihärdighetens och alldaglighetens stjärnstatus. Det är i de små, små stegen som det mest häpnadsväckande kan ske. Och dessa egenskaper kan utvecklas genom stöd från föräldrar, lärare eller riktigt bra ledare.

Här är hennes två bästa tips till chefer:

1. Äg din roll. Alla betraktar ledaren. Vare sig det är en förälder, en coach eller en chef. Det du är kommer de att vilja vara. Var ihärdig, snäll, envis, gärna positiv och ge aldrig upp.

2. Ge rejäla utmaningar. Att curla sitt team är ingen bra väg att gå. Våga i stället att ge var och en ett tufft uppdrag som du vet att de kan klara av. Och – mycket viktigt – erbjud stöd och ärlig feedback på vägen.
För varje uppdrag någon klarar av blir det en uppåt­gående spiral av positivt jäklaranamma för både individen och laget. Till slut identifierar sig hela kulturen med just detta: Vi är sådana som aldrig ger upp!

Och nej, du behöver inte vara något geni som ledare. Du behöver bara dyka upp, visa hur man gör, och se till att uppdraget slutförs. På ett eller annat sätt. 

 

PS: Se Angela Duckworths TED-talk på nätet: Grit: The power of passion and perseverance.