Tidigare i januari kom regeringen, oppositionen och Vänsterpartiet överens om gemensamma mål för den svenska livsmedelsstrategin fram till år 2030. Strategin ska leda till en konkurrenskraftig livsmedelskedja där livsmedels­produktionen ökar på ett miljövänligt sätt.

Kommunals ordförande Tobias Baudin och tredje vice ordförande Lisa Bengtsson skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att målet kan nås om offentliga verksamheter ställer högre och tydligare krav när de köper in mat.

De menar att om skolor, sjukhus och äldreboenden som köper in mycket livsmedel är noga med att köpa mat som är närproducerad, har låg miljöpåverkan och är producerade med schysta arbetsvillkor, skulle det bidra till att öka just sådan livsmedelsproduktion.

”Det skulle också bli än mer tydligt att det finns viktiga värden med god djurhälsa, låg antibiotika­användning i djuruppfödningen, systematiskt arbetsmiljöarbete och kollektivavtalade löner”, skriver de i debattartikeln.

Karoline Nordefors är matskribent, medlem i Kommunal och har jobbat som kökschef på ett äldreboende i Danderyd i flera år. Hon jobbar mycket med ekologisk mat och säger att man är väldigt styrd av de avtal som finns i den offentliga sektorn.

– Att vi på golvet kan ställa krav är A och O. När jag jobbade i Danderyd hände det ibland att vår grossist inte hade alla varor vi ville använda, och då kunde vi till exempel få köpa färsk fisk av någon annan. Men oftast har man bara en enda grossist som man får anpassa sig efter, säger Karoline Nordefors.

Än så länge är partierna inte överens om exakt hur livsmedelsstrategins mål ska nås, men strategin kan till exempel innebära förändringar och förenklingar i administration, regler och skatter. Regeringen kommer att göra en handlingsplan med åtgärder under våren 2017.