Får du dina ytterkläder betalda av arbetsgivaren? Med ett jobb inom en kvinnodominerad sektor i i offentlig sektor blir svaret ofta nej. Det vill Luleå kommun ändra på och satsar därför 5 miljoner kronor på ytterkläder inom barn- och utbildningsförvaltningen samt socialförvaltningen. Enligt politikerna är det en viktig jämställdhetsfråga eftersom de mansdominerade arbetsplatserna betalat sina medarbetares ytterkläder länge.

Kommunals sektion i Luleå, som drivit frågan i många år, välkomnar politikernas beslut.

– Jag brukar säga att till exempel vaktmästare kan gå till jobbet iförda kalsonger, för sedan klär arbetsgivaren på dem. Medan sektorer med en majoritet kvinnor får bocka och buga för en tunika som de kanske inte ens frågat efter. Så kan det inte se ut 2017, säger Krister Johansson som är fackligt-politiskt ansvarig på sektionen.

Redan för ett år sedan införde kommunen arbetskläder inom förskolan. Personalen fick byxor, t-shirts och skaljackor men arbetsgivaren missade då att fråga medarbetarna om råd först och många blev missnöjda med kläderna som inte riktigt passade verksamheten. Det misstaget ska de inte göra om lovar Krister Johansson.

– Nu ska vi genom lokala förhandlingar se vilka behov som finns innan vi köper in ytterkläder. Så klart vet de som jobbar ute i verksamheterna bäst vad som passar, säger han.

Han poängterar också att detta inte har något med hygien eller smittspridning att göra – sådana arbetskläder eller skyddsutrustning är arbetsgivaren alltid skyldiga att stå för. Detta handlar om vanliga ytterkläder för dem som tillbringar mycket tid utomhus som personal i förskolor och hemtjänst.

– Många medlemmar säger: Äntligen! Men är samtidigt skeptiska och vågar inte riktigt tro på det än. Vi från sektionens sida är måna om att berätta att det är deras arbete med att lyfta frågan som gjort att vi kommit så här långt och att deras åsikter betyder mycket nu i själva genomförandet.

Det är personal inom bland annat hemtjänst och hemsjukvård, inom socialtjänsten och personal inom förskola, fritids och särskola som omfattas av kommunens satsning. Även vikarier ska få kläder inom barn- och utbildningsförvaltningen.