Malmö stad har fattat beslut om att heltid ska vara norm och nämnderna i kommunen har fått i uppdrag att öka andelen heltidstjänster.

– Därför blir vi både förvånade och upprörda när man ska öppna det största boendet i stan, som ska vara framåttänkande, ett flaggskepp för Malmö, det största i landet tror jag. Och så tänker man öppna det med 66 procent deltider, säger Ewa Glimhed, ordförande för Kommunals sektion vård och omsorg i Malmö.

Arbetsgivaren har nu gått med på 44 deltider och 28 heltider och förhandlingen med facket har slutat i oenighet. Deltiderna ligger på 75 och 80 procent.

– Vi tycker att de ska infria de politiska målen som finns när man öppnar ett nytt ställe, säger Ewa Glimhed.

Carina Nilsson (S), ordförande i Sociala resursnämnden, svarar på kritiken i SVT:

– Jag skulle precis som Kommunal vilja att alla kunde få heltid men det går inte av ekonomiska skäl. Det är inget quickfix, men på tre års sikt hoppas jag att vi har det så.

Arbetsgivaren menar att undersköterskor kan få heltid genom att jobba på flera vårdinrättningar, men Ewa Glimhed säger att det fungerar dåligt i praktiken. En undersköterska som vill jobba mer än sin deltid får sätta upp sig i vikariebanken. Men det är svårt att få ihop det eftersom den som jobbar deltid jobbar nästan lika många dagar som en person som jobbar heltid.

– De som höjer sin sysselsättningsgrad och lägger sig i vikariebanken får en delad tur, de jobbar kanske till klockan två och får gå till nästa ställe på kvällen. Därför har många av våra medlemmar tackat nej till heltid. För man är alltid inne när det är en arbetstopp.

 – Det är konstig att man inte kan organisera arbetet så att heltid blir norm på våra arbetsplatser som man kan göra på våra manligt dominerade arbetsplatser.

Demensboendet Soltofta ska öppna i maj nästa år.