I Skogsängsskolan i Salem sveper Faridur Rahman med trasan. Han trivs med jobbet och lönen.

– Jag är fast anställd och tjänar 22 417 kronor i månaden. Vi har helgtillägg och annan ersättning, säger han.

Faridur Rahman tycker att det är bra att kommunen ställer krav på villkor enligt kollektivavtal. Kommunalarbetarens undersökning tidigare i år visar att 63 procent av landets kommuner kräver villkor enligt kollektivavtal. Och trots kravet klättrar Salem i år 16 placeringar i Svenskt Näringslivs barometer över land­ets företagsvänligaste kommuner, från plats 66 till 50 på listan.

Kommunens upphandlingar sköts av Telge Inköp som också upphandlar för Söder­tälje och Nykvarn.

– Vi är en liten kommun och behöver samarbeta med någon bra resurs för att klara den komplicerade lagstiftning som gäller vid upphandling, säger Lennart Kalderén.

Telge Inköp kräver bland annat att leverantören inte får bryta mot gällande svenskt kollektivavtal. Lennart Kalderén säger att det inte har varit någon diskussion bland politikerna i Salem om detta krav.

– Men det får inte stänga ute småföretag som inte har kollektivavtal. Det kan till exempel gälla företag där endast ägarna arbetar utan anställda, säger han.

När städningen av skolor och i kommunhuset i Salem upphandlades för några år sedan valde majoriteten av de anställda att stanna kvar i kommunen, säger Camilo Henriquez, förhandlingsansvarig i Team Salem i sektion sydväst i Stockholm. Att Salems kommun vid sina upphandlingar kräver kollektivavtalsliknande villkor tycker han är bra, men vill helst gå ännu längre.

– Det borde vara så att kravet är att före­tagen har kollektivavtal, säger han.

 

LÄS MER: ”Är det lägsta pris har vi inte en chans”

 

Gun Walldén, regionalt fackligt ombud för Kommunal i Stockholms län, är inne på samma linje. Och hon tycker att facket måste bli tuffare.

– Det gäller att vi ställer de här kraven att man följer på arbetsmarknaden förekommande kollektivavtal. Vi ska kräva det rakt av, säger hon.

Stephen Lindholm
stephen.lindholm@ka.se

Mats Gustafsson Hedenström
mats.gustafsson@ka.se