I januari avslöjade Aftonbladet att Kommunals konferensbolag Lyran, som äger konferensanläggningen Marholmen, misskötts på flera sätt. Det handlade bland annat om tveksamma investeringar och vidlyftig representation. Styrelsen byttes ut och Lyrans vd fick sparken. Sedan dess har Lyran haft en tillförordnad vd – men sedan en vecka finns en permanent vd på plats. Han heter Anders Hallin och har bland annat varit vice vd på Svenska turistföreningen och hotelldirektör för en anläggning som ägs av Riksidrottsförbundet.

Han säger att han inte avskräckts av skriverierna om Lyran och Marholmen, men medger att det är något han förhåller sig till.

– Man får se till att vara ett föredöme i hur vi driver den här anläggningen. Det gäller såväl som arbetsgivare och vad gäller ordning och reda och att efterleva policyer. Det förpliktigar att ha Kommunal som ägare, säger Anders Hallin.

Han tror att hans bakgrund kommer hjälpa honom, eftersom han är van vid att tänka på medlemsnyttan från sin tid på Bosön och inom Svenska turistföreningen.

– Där har det också funnits den här mixen av den ideella värdegrunden och kompletterande kommersiell verksamhet, där det kommersiella inte är huvudsyftet till att man finns. Det tilltalar mig, mixen mellan de ideella värdena och det kommersiella, säger Anders Hallin.

Lyran har gått med förlust i 14 år. Förra året blev förlusten 93 miljoner kronor, mycket på grund av fiaskot med restaurang Metropol Palais som stängdes igen. Men också ute på Marholmen har det gjorts investeringar som inte betalat sig. Dessutom går själva verksamheten med förlust. Och de fyra första månaderna i år gick det sämre än vanligt, efter alla skriverier. Enligt Lyrans före detta tillförordnade vd Bo Carlsson har siffrorna dock pekat uppåt igen. Anders Hallin säger att Marholmen måste locka fler besökare och tror mycket på hotellbyggnaden som stod klar i början av året.

– Vi behöver få fler kunder och stärka och utveckla vår konkurrenskraft mot externa kunder. Vi måste få kunder som inte är Kommunal att upptäcka Marholmen. På kostnadssidan gäller det att ha koll på sina utgifter, säger han.

Kommer du göra några stora förändringar?

Inte vad jag vet ännu, det är för tidigt att säga. Nu försöker jag sätta mig in i verksamheten. Det finns så otroligt mycket gjort här redan. Men någon typ av förändring och förbättring blir det säkert.

Snart kommer Lyrans styrelse troligen fatta beslut om att omvandla handelsbolaget Lyran till två aktiebolag – ett som äger fastigheterna och ett som sköter driften. Anders Hallin kommer i så fall bli vd för driftbolaget.