Det var i februari 2014 som polisen slog till mot hemtjänstföretaget AB Hemtjänst i Södertälje. Då hade ett stort antal personer några månader tidigare gripits i en stor razzia mot ett annat hemtjänstföretag, Jome. Nu visade det sig att ytterligare ett hemtjänstföretag misstänktes ha lurat Södertälje kommun genom att ta betalt för insatser som inte utförts.

I maj i år väckte åklagarna åtal mot fem personer och i dag (tisdag) inleddes rättegången.

Stämningen i säkerhetssal 1 i Stockholms tingsrätt denna soliga brittsommarmorgon är lugn men lite spänd. De fem åtalade – fyra kvinnor och en man – står och småpratar med sina advokater innan förhandlingen börjar. Den före detta vd:n för AB Hemtjänst har samma advokat som Jomes före detta vd. De två före detta hemtjänstföretagarna är för övrigt kusiner.

Åklagarna menar att företaget vilselett Södertälje kommun att ingå avtal om att bedriva hemtjänst enligt LOV, lagen om valfrihetssystem. Vilseledandet ska bland annat ha bestått i att de påstod att de hade en ledningsgrupp, kvalitetsledningssystem och 50 procent utbildad personal. När AB Hemtjänst skickade in anbud och skrev kontrakt, uppgav att de tre personer arbetade i företaget som inte gjorde det.

– Vi menar att det som anges i det här anbudet inte stämmer. Det fanns inte fem anställda och inte heller någon ledningsgrupp eller verksamhetschef, säger kammaråklagare Markus Hellsten.

Den som angavs som verksamhetschef både vid anbud och vid kontraktsskrivning arbetade bara tre dagar och var enligt åklagarna aldrig verksamhetschef. De andra två personer som hade rätt kompetens säger att de aldrig har arbetat i företaget. Åklagarna har tidigare också sagt att företaget har förfalskat undersköterskebetyg.

– Hade kommunen känt till att bolaget på sin höjd bestod av två personer så hade kontrakt aldrig skrivits, och då menar vi att man har vilselett kommunen, säger kammaråklagare Markus Hellsten.

Därmed är pengarna som företaget fakturerat kommunen del av ett bedrägeri, enligt åklagarna. Totalt rör det sig om 6 473 143 kronor.

Dessutom menar åklagarna att de har bevis för att insatser som företaget fått betalt för inte har utförts.

– Brotten bör bedömas som grova eftersom gärningarna varit av särskilt farlig art, varit systematiska och varit riktade mot offentlig förvaltning, säger Markus Hellsten när han läser upp åtalspunkterna.

Penninghäleriet handlar om att vd:ns två döttrar tagit emot lön trots att de inte arbetat, och sedan fört över delar av pengarna tillbaka till sin mamma.  Dataintrånget gäller en före detta anställd på Skatteverket som gjort slagningar kopplade till företaget som hon inte hade rätt att göra.

Samtliga åtalade förnekar brott. Rättegången avslutas i slutet på september.