Kommunal varslade om nyanställningsblockad för drygt en vecka sedan, efter att förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna om ett nytt kollektivavtal för 40 000 personliga assistenter brutit samman. Konflikten skulle ha brutit ut i morgon, men nu har parterna kommit överens.

I går (söndag) lämnade medlarna ett bud, som nu har accepterats av båda parter. Det skriver Kommunal i ett pressmeddelande. Avtalet ger löneökningar på 2,2 procent från den 1 juli i år. Därmed har Vårdföretagarna fått ge sig på den punkten – striden gällde just nivån på löneökningarna. Kommunal krävde 2,2 procent medan Vårdföretagarna ville ge 0,8 procent.

– Vi trodde aldrig att vi skulle behöva hamna i det här läget att vi skulle behöva medlare för att få igenom något som kan tyckas självklart och givet, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

 

LÄS OCKSÅ: Motvilligt ja från Vårdföretagarna

 

Samtidigt innebär avtalet att de krav på förbättrade villkor som Kommunal hade inte går igenom. Bland annat ville Kommunal ha längre uppsägningstid för visstidsanställda och begränsningar för användandet av jourtid.

– Det är klart att det är synd att vi inte fått igenom några villkorsförbättringar men här blev den stora frågan på slutet att få ut de löneökningar som våra medlemmar hade rätt till, säger Lenita Granlund.

Om några månader väntar nya förhandlingar eftersom avtalet bara är ettårigt.

– Det här är ett avtalsområde som behöver förbättrade villkor, men vi ska ju snart inleda förhandlingar igen och vi får fortsätta ställa de här kraven som kan förbättra kollektivavtalet.

Under hösten ska nya avtal på assistansområdet också förhandlas fram med arbetsgivarorganisationerna KFO och KFS.

Blir det svårare nu att få igenom villkorsförbättringar i de avtalen?

– Varje avtalsförhandling är en egen förhandling, vi får se hur det går med de förhandlingarna.

 

ASSISTENTEN SAMUEL: ”Jättebra att vi håller märket”

 

Kommunals ordförande Tobias Baudin kommenterar det nya avtalet i ett pressmeddelande:

– Under förhandlingarna med Vårdföretagarna har vi känt ett starkt stöd från allmänheten och från de övriga LO-förbunden för våra lönekrav. Det är vi väldigt tacksamma för, säger han.

Avtalet är ettårigt och går ut den 30 juni 2017. 2,2 procent motsvarar löneökningar på 487 kronor i genomsnitt, räknat på en medellön på 22 140 kronor. Lägstalöner och ersättningar höjs också med 2,2 procent. Avtalet innehåller inga individgarantier.