”Kommunal förväntar sig ett bud från medlarna på söndag klockan 15.00 som man därefter kommer att ta ställning till”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund bekräftar detta för Kommunalarbetaren.

– Vi har fått veta att vi ska få något på söndag, säger hon.

Vad vill ni att budet ska innehålla?

– Vi har förhandlat det här länge. Och nu är det medling så jag kommenterar inte det vidare.

Kommunals avtalsansvariga vill inte ge några intervjuer utan hänvisar till det som står på hemsidan.

Om en eller båda parterna inte accepterar budet, träder med stor sannolikhet Kommunals varsel om nyanställningsblockad i kraft, från och med tisdag (13 september).

Förhandlingarna, som berör omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter, har pågått sen i våras men strandade sedan Vårdföretagarna föreslagit en löneökning med 0,8 procent i år. Resterande 1, 4 procent upp till märket på 2,2 procent skulle enligt förslaget komma från och med den 1 januari 2017.

Om Vårdföretagarnas förslag blir verklighet, skulle det motsvara en löneökning på i genomsnitt 177 kronor i år. En av dem som berörs är Siri Reinhag, personlig assistent på halvtid i Stockholm.

– Jag ser ingen annan möjlighet än att vi kommer få igenom 2.2 procent. Det vore märkligt om Vårdföretagarna inte skulle behöva följa märket, säger Siri Reinhag.

Konflikten handlar utåt sett om löneökningen. Frågan är vad som händer med de villkorsförsämringar Vårdföretagarna vill driva igenom med slopade lägstalöner och slopad uppsägningstid för visstidsanställda assistenter, utom i de fall anställningen upphör på grund av att brukaren hamnar på sjukhus eller avlider. Detta har parterna inte kommenterat sedan konfliktvarslet lades.

Medellönen för personliga assistenter på Vårdföretagarnas område är cirka 22 140 kronor, räknat på heltid grundlön. Det är ungefär 650 kronor mindre än vad kommunanställda personliga assistenter hade i genomsnitt på 2015 års lön.

Skulle konflikten bryta ut på tisdag kan det komma fler varsel, från både Kommunal och Vårdföretagarna. Steget till ett strejkvarsel är långt, men rent teoretiskt är även det möjligt, sade Johan Ingelskog, chef för Kommunals arbetsplats- och avtalsenhet till KA tidigare i veckan.

– Man kan varsla om strejk rent teoretiskt eftersom kommunen är huvudman för verksamheten. Skulle en privat arbetsgivare inte kunna utföra verksamheten så är det kommunen som är ytterst ansvarig för att det finns personliga assistenter åt brukarna. Det är ungefär samma som när en friskola går i konkurs, då blir kommunen ansvarig, sade Ingelskog.

Innan medlingen är avslutad är dock inga nya varsel aktuella, påpekar Johan Ingelskog.