Hjalmar Söderbergs klassiska roman om Arvid Stjärnbloms och Lydia Stilles kärlekshistoria i Stockholm vid förra sekelskiftet har blivit film. Arvid och Lydia blir kära vid första ögonkastet, men feghet och konventioner gör att de gifter sig med andra i stället. När de ses igen kan de inte hålla sig ifrån varandra – men de förmår heller inte välja varandra fullt ut. 

Historien är modern än i dag, och i Pernilla Augusts händer blir det ännu mer modernt. I filmen får nämligen kvinnorna, Lydia och Arvids fru Dagmar, kliva fram och vara de starkast lysande stjärnorna. Dagmar är inte den trista hustrun som tvingar fram en otrohetsaffär utan en person i sin egen rätt, underbart spelad av Liv Mjönes. Det är en upprättelse för historiens alla bedragna hustrur som fostrat barn, stått ut och älskat. 

Lydia får också vara en hel person – hon offrar mycket för Arvid men kanske ännu mer för sin frihets skull. Hennes sorger är större än Arvid förstår. Därmed inte sagt att han är en dålig person, men det är verkligen en film som skildrar svek åt alla håll och kanter och betonar att de val man gör får konsekvenser. Du förtjänar inte någon av dem, Arvid.