– Det är en tydlig feministisk reform, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson, Ulla Andersson till Aftonbladet.

Regeringen och Vänsterpartiet ska vara överens om det nya regelverket i de pågående budgetförhandlingarna.

Deltidsregeln, som innebär att stämplingsdagarna tar slut efter 75 dagar för den som jobbar deltid och fyller upp med a-kassa, infördes av Alliansregeringen 2008. Sen dess har regeln varit ett rött skynke för Kommunal. Så sent som i somras röstade en enig kongress för ett slopande av 75-dagarsregeln.

I budgeten avsätts cirka 100 miljoner kronor på fyra år för de nya deltidsreglerna, som enligt Aftonbladet börjar gälla redan nästa år.

– Det är ett steg i rätt riktning att man förlänger de här 75 dagarna. Egentligen så tycker jag att man inte borde ha deltidsstämpling, det skulle vara heltid som norm. Det är förskräckligt att det är så många deltidsanställningar fortfarande, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Förslaget om en begräsning på 60 veckor i stället fanns med i den parlamentariska socialförsäkringsutredningen som överlämnades förra året.