– Det är ett slags bibliotek för kläder som ungdomar får låna gratis. Vi fick pengar från Karlstad kommun för ett miljöprojekt – detta blev resultatet. Fritidsgården Älvan driver Klädoteket men ungdomarna här har varit med och köpt in kläder. Många av klädesplaggen kommer från second hand-butiker men en hel del har vi fått av privatpersoner som vill stödja verksamheten. 

Vad vill ni uppnå med projektet?  

– Vi vill ge våra ungdomar ett praktiskt alternativ till köp- och slängsamhället. Det handlar framförallt om att visa hur man kan konsumera mer hållbart. Dessutom vill vi ge alla ungdomar möjligheten att få ha fina kläder på sig. Alla kan inte köpa nya kläder för exempelvis skolavslutningen eller arbetsintervjun. En del avstår till och med från att gå på en fest av ekonomiska skäl. Det vill vi också ändra på. Därför har vi mestadels fina kläder på Klädoteket – kläder som man vanligtvis inte har i den egna garderoben.

Varför riktar ni er bara till tjejer?

– Älvan råkar vara en fritidsgård för tjejer mellan 13 och 25. Därför har vi kläder som vanligtvis tilltalar dem som identifierar sig som tjej men alla är så klart välkomna att prova och låna här.  

Hur kom ni på idén?

– Jag hade sett liknande verksamheter i storstäderna men ofta fungerar de som prenumerationstjänster – betala 300 kronor i månaden och låna obegränsat med kläder. Vi ville verkligen att utlåningen skulle vara gratis och tillgänglig för alla. Så man kan säga att den trendiga delningsekonomin också är en inspirationskälla.

Hur ser framtiden ut för Klädoteket?

– Vi hoppas kunna engagera ungdomarna i verksamheten genom att knyta sidoprojekt till Klädoteket. Kanske vill någon fotografera kläder i olika konstellationer medan andra kan designa och sy utlåningsbara kläder. Möjligheterna är oändliga även utan projektpengar från kommunen. Det är många unga som börjat prata om att inte konsumera så mycket av miljöskäl – det engagemanget vill vi uppmuntra.