Efter lång och hård tävlan är finallagen i Cup Kommunal klara. Det blir Skåne och Västerbotten som möts i finalen som spelas under elitflicklägret i Halmstad. Båda lagen har gått obesegrade genom såväl grupp- som slutspel. Skåne är det historiskt sett det mest framgångsrika laget med tio segrar i Cup Kommunal jämfört med Västerbottens tre. Nu ska landets bästa 16-åriga fotbollstjejer göra upp om vilket som är det bästa distriktet. Tävlingen har anordnats i samarbete mellan Kommunal och Svenska Fotbollförbundet sedan 1991.

Varför har Kommunal valt att sponsra flickfotbollsturneringen så här länge?   

– Damfotbollen har vuxit och dess förutsättningar förbättrats men förutsättningarna är fortfarande inte samma för tjejer som för killar. Därför har vi valt att fortsätta stödja verksamheten. Vårt engagemang har betytt mycket för utvecklingen av damfotbollen. Många av dessa ungdomar är också potentiella medlemmar och de får förhoppningsvis med sig en positiv bild av Kommunal, säger Peter Hammarin ombudsman på Kommunal.

Distriktsfotbollsturneringen har också fostrat många av våra stora svenska fotbollsspelare – bland andra Antonia Göransson, Sara Thunebro och Therese Sjögran. Frågan är egentligen vilka landslagsspelare som inte spelat Cup Kommunal poängterar Peter Hammarin.

– När EM spelades i Sverige för några år sedan gjorde assisterande förbundskapten Lili Persson en undersökning i hela landslagstruppen. Alla spelarna hade spelat i Cup Kommunal. De siffrorna är ett tydligt kvitto på att Cup Kommunal behövs för att skapa förutsättningar för en jämställd svensk fotbollsutövning.

För den som vill se matchen spelas den på Halmstad Arena den 29 juni med avspark 19.15.  Den direktsänds också på svenskfotboll.se.