Hur ska det här lösa sig?

– Vi får knöla på. Vi har ju fortfarande tid på oss. Men snart är vi nog vid vägs ände, säger hon.

Vårdföretagarnas förhandlingschef, Johan Mann, vill inte recensera de pågående förhandlingarna.

– Förhandlingar pågår. Så mycket mer finns inte att säga, säger Johan Mann.

Kommunal beskriver det som tröga förhandlingar. Hur ser ni på det?

– Det är naturligtvis en svår situation med en bransch som befinner sig i ett knepigt läge.

Det knepiga läget beror enligt Vårdföretagarna på tre saker, den lågt uppräknade assistansersättningen, att den så kallade ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften försvinner den 1 juli samt att Försäkringskassan har beslut på gång om att förändra utbetalningen av ersättningen från förskottsbetalning till efterskottsbetalning.

Nuvarande avtal löper ut den 30 juni. Redan när parterna växlade yrkanden med varandra framgick det att Kommunal och Vårdföretagarna skulle gå in i förhandlingarna med helt motsatta krav. Kommunal kräver löneökningar med 2,2 procent medan Vårdföretagarna hänvisar till uppräkningen av assistansersättningen med 1,4 procent. Kommunal krävde höjda lägstalöner medan Vårdföretagarna vill slopa dem helt. Kommunal vill förlänga uppsägningstiden och Vårdföretagarna vill ta bort den för vissa grupper anställda.

Parterna ska träffas igen på torsdag den här veckan (16 juni).

Avtalsförhandlingarna berör omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter.

Frågan är om det går lika långt som för fyra år sedan då Kommunal varslade om stridsåtgärder på assistansområdet. Konflikten då löste sig efter medling.