Berit Müllerström, enhetschef på Kommunals organisationsutvecklingsenhet, föreslås av LO:s valberedning att bli LO:s andra vice ordförande. Kommunal hade tidigare nominerat ombudsmannen Ameli Andersson, men efter Kommunals kongress i början på juni fick hon frågan om hon var intresserad av att gå till LO:s ledning. Häromdagen ändrade Kommunal sin nominering och föreslog Berit Müllerström i stället, och nu har hon nominerats av en enig valberedning.

– Det känns väldigt hedrande och spännande att bli nominerad. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften, det ska bli kul. Jag tänker fortsätta driva de frågor som jag brinner för, jämställdheten och mångfalden, att vi som facklig organisationer tydligare måste ta vara på den kompetens som våra invandrarkamrater har, att de blir fackligt aktiva och får möjligheter, säger Berit Müllerström.

Hon kommer också fortsätta med organiseringsfrågor om hon blir invald i LO:s ledning.

– Jag brinner för medlemsvärvning. För att vi ska vara starka måste vi ha en hög organisationsgrad och fortsätta rekrytera medlemmar, säger hon.

Berit Müllerström kandiderade till Kommunals ordförande, var valberedningens förslag och förlorade mot Tobias Baudin. Nu tar hon i stället plats i den LO-ledning han lämnar. Men hon säger att det inte har med saken att göra och tycker inte att det känns som att hon blir petad eller får nomineringen som plåster på såren.

– Det tror jag absolut inte. Jag hade ju själv sagt att jag skulle jobba kvar och sen när jag fick frågan så började jag fundera på hur det här skulle det vara, säger hon.

Hur känns det att lämna Kommunal, om du blir vald?

– Det är med lite blandade känslor eftersom jag varit så länge i Kommunal. Det förbund man kommer från där har man sitt hjärta. LO är ju de 14 förbunden, det känner jag blir en utmaning. Jag ska fortsätta arbeta för det som blir bäst för Kommunals medlemmar men också alla LO:s medlemmar.

Berit Müllerström säger att även om hon först blev besviken av att inte bli vald till ordförande i Kommunal, tycker hon att den erfarenheten varit henne till gagn.

– Jag känner mig stark just nu och vill gå vidare och anta nya utmaningar.

Tror du att du gynnats av att du haft en mer utåtriktad roll när du kandiderat till Kommunals ordförande, att Kommunal och LO:s valberedning såg att du skulle klara den här rollen?

– Ja det kan jag tänka mig. Jag har ju haft en annan roll under lång tid i Kommunal, som inte har varit så utåtriktad. Det är säkert så att fler fått upp ögonen för mig nu.

LO:s kongress inleds på fredag, den 17 juni.