Häromdagen var det en bekant som lade upp en förfrågan på Facebook. Hen ville ha tips på hotell och annat på den semesterort som hen snart skulle semestra på. Och det kanske inte är några konstigheter i sig. Om det inte hade varit för att samma person bara en vecka tidigare hade försvarat stängda gränser och stramare asylpolitik. Tydligen var det inget som min bekant reflekterade över. Varför vissa, som har pass, id-handlingar och pengar, kan resa obehindrat varhelst i världen. Medan den som flyr från krig inte kan ta sig någonstans.

Titta bara på tragedin som utspelar sig på den europeiska kusten vid medelhavet. Människor drunk­nar för att de tvunget tar det enda alternativ som står till buds. Sverige och EU har fattat beslut om att människor, som behöver skydd, inte ska kunna sätta sig på ett flygplan eller en färja som vi andra.

Nyligen talade jag med en syrisk pappa som förlorade sin fru och två barn i Medelhavet. Han betalade 20 000 kronor per familjemedlem för en resa mellan Turkiet och Grekland. Han ville inte snåla utan lade alla sina besparingar och lånade pengar på det som såg ut att vara det tryggaste alternativet – av alla dåliga. Men när smugglaren körde ut båten en bit ut på havet började det läcka in vatten. Sen gick allting väldigt fort. Det var natt och båten sjönk snabbt. Pappan kunde bara rädda ett barn. Treåringen som han höll i famnen. De andra barnen, och frun, sjönk ner till havets botten. Med båten. Pappan gjorde allt rätt. Han ville rädda sin familj undan krig och för­följelse. Han ville ta barnen till Europa, så att de kunde få gå i skolan och få en trygg framtid. Men så blev det inte.

Hade någon av oss med ett europeiskt pass åkt samma sträcka över Medelhavet för samma summa hade vi fått åka första klass och blivit serverade drinkar på fat av guld. Men nu är det inte så. Flykt­ingar får inte får köpa flyg- eller båtbiljetter som du och jag. Det har våra regeringar bestämt. Visst, semester ska vara en tid för återhämtning, men det är inte samma sak som att stoppa ner huvudet i sanden och låtsas som ingenting.

Ledig tid innebär också en möjlighet att faktiskt reflektera över sakernas tillstånd. Så när du står där med ditt pass redo att åka till soliga Grekland, borde du ställa dig frågan: vad ger dig rätten att röra dig precis var som helst i världen men inte andra?

 

PS: PS: Det har nog aldrig tidigare varit så lätt som nu att äta mer grönt. I sommar kan man förslagsvis slänga upp oumph, tsay, qourn och seitan på grillen i stället för biff.