Jan Willem Goudriaan talade inför kongressen och beskrev hur facklig aktiva i Europa hotas av fängelse för att de strejkar och att fackens förhandlingsrätt pressas tillbaka.

Han sa i sitt tal att detta är en del i den åtstramningspolitik som innebär minskade offentliga utgifter, nedskärningar i välfärden och frysta löner för välfärdsarbetarna.

Kampen mot detta är en av EPSU:s viktigaste uppgifter. Jan Willem Goudriaan bad kongressombuden att stöda denna kamp genom att hålla upp skyltar med ett hjärta och ordet ”union” på.

Ombuden var inte svårövertalade. De reste sig villigt och höll upp sina skyltar.

Jan Willem Goudriaan sa att kampen mot nedskärningar går hand i hand med kraven om ökade skatteintäkter, bland att genom att få stopp på multinationella företags skatteflykt.

EPSU kämpar för att McDonald`s och andra storföretag ska tvingas att öppet redovisa hur mycket skatt de betalar i varje land företagen är verksamma i.

Jan Willem Goudriaan fick applåder då han talade om EPSU:s motstånd mot EU:s förslag till frihandelsavtal med Kanada, CETA, och med USA, TTIP.

Enligt EPSU hotar dessa avtal den offentliga välfärden och öppnar vägen för ytterligare avregleringar och privatiseringar när amerikanska storbolag vill göra vinster i välfärden. 

Jan Willem Goudriaan passade också på att tacka Kommunals avgående ordförande, Annelie Nordström, som tidigare i år avgick som ordförande i EPSU till följd av Kommunalskandalen.

– Hon har gjort viktiga insatser för EPSU. Kommunal är ett stort och viktigt förbund i vår international, säger Jan Willem Goudriaan.