– Vi vet att vi samlas till kongress efter en svår tid. Jag vet att mitt förtroende är skadat och jag har ett ansvar för det som har hänt.

Hon förklarade varför hon valde att sitta kvar den här perioden efter att Kommunal-skandalen briserade i vintras. Hon sade också att hon ångrade att hon inte inledde sin ordförandeperiod med att gå igenom stadgar och de olika verksamheterna.

– Jag skulle ha tagit kontroll över verksamheten i Lyran trots att jag inte hade någon formell roll i bolaget.

 

LÄS OCKSÅ: KA liverapporterar från kongressen

 

Sen gick hon över till att hylla det nya avtalet med SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Och särskilt den undersköterskesatsning, som Kommunal fick igenom.

– Det är Kommunals förtjänst att forskare, opinionsbildare, arbetsmarknadens parter och inte minst den breda allmänheten förstått vilken viktig roll undersköterskorna spelar för det svenska samhällsbygget, sade Annelie Nordström.

Hon berömde också kongressombuden för den medlemsuppgång Kommunal haft sen 2012, en uppgång som pågick ända fram till i vintras. Efter avslöjandena har drygt 8 000 medlemmar begärt utträde ur Kommunal.

– Nu måste vi givetvis lägga all energi på att återupprätta det förtroende som vår fackförening har gått miste om.

Hon riktade sig direkt till politikerna när hon talade om kvaliteten i välfärden och den viktiga roll Kommunals medlemmar spelar i välfärdssektorn.

– Att höja kvaliteten i välfärden är en fråga om anständighet. Inget annat.

Hon tog upp sin egen bakgrund med en mamma som kom hit från Finland när hon angrep ämnet rasism, något hon ägnade en stor del av talet åt.

– När flyktingboenden brinner så står Kommunals medlemmar i frontlinjen.  Inte minst därför står Kommunal mot alla former av rasism.

När hon var klar ställde sig ombuden upp och applåderade Annelie Nordström under någon minut.