När bilden på Berit Müllerström visade sig på storbildsskärmen och valberedningen meddelade sitt förslag till ny ordförande för Kommunal, var det en nyhet för henne precis som för de flesta andra. 

– Det pirrade till i magen innan kan jag säga och sen kom det en glad känsla. Men också att det här är stort, säger Berit Müllerström utanför plenisalen i City Conference center i Stockholm en halvtimme efter att kongressens första dag avslutats. 

Du känner dig överväldigad inför uppgiften?

 Ja, det gör jag. Även om man kan tycka sig veta vad det innebär så vet man aldrig det förrän man är där. Det här är valberedningens förslag till Nordens största fackförbund. 

Hon säger att det känns stort och omtumlande och att hon är ödmjuk inför uppgiften. 

– Det är ett fint uppdrag, det finaste man kan få. 

 

LÄS OCKSÅ: Baudin ger inte upp

 

Hon tror att hon är valberedningens förslag för att hon har stor erfarenhet av att leda stora grupper och lång erfarenhet av Kommunal. Men utgången vågar hon inte sia om – hon tycker att det verkar vara jämnt mellan henne och Tobias Baudin. 

– Jag har uppfattat att jag har ett starkt stöd i organisationen men det är svårt att veta hur stort, eftersom det är så få avdelningar som har deklarerat vad de tycker, säger hon.    

Berit Müllerström tycker att det är viktigt att Kommunal leds av en kvinna.

– Jag vet hur det är som kvinna att tjäna mindre än vad män gör som grupp.

I morgon eftermiddag avgörs vem som blir Kommunals nästa ordförande.