Ett konstant sorl av röster blandas med ljudet av rytmiska hammarslag, klippande saxar och doften av grönskande växter i den stora hallen på Malmömässan. I havet av yrkesskickliga ungdomar och nyfikna besökare arbetar Patrik Möller och Miranda Blom från Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping koncentrerat med att anlägga en trädgård.

De har snart lagt sista handen vid konstruktionen av en stenmur och en bro av trä. Det som bedöms under tävlingens två första dagar är hur väl de lyckats följa ritningen som visar det tänkta slutresultatet. Att följa en ritning till punkt och pricka är något av en utmaning berättar Patrik Möller under en kort paus.

– Det är först när muren är på plats som man märker om grunden som vi gjorde i går håller måttet. Höjden på muren som kommer att bedömas påverkas om underlaget ger efter, säger han.

Han och Miranda Blom ser mest fram emot att se slutresultatet av det idoga arbetet.

­– Man lägger mycket tid på att mäta och studera ritningen men det roliga är att få börja bygga upp sakerna och se ett konkret resultat, säger Miranda Blom.  

Under tävlingens sista dag väntar ett mer kreativt inslag när gräsmatta och växter ska placeras ut i trädgården. Ett moment som de får styra över mer själva och där saker som kombinationen av färg, form och textur bedöms.

Att tävla är mestadels kul berättar de men uppmärksamheten – att människor stannar och tittar på och fotograferar skulle de helst slippa – men målet är trots den detaljen självklart.

– Vi siktar så klart på vinst, konstaterar de unisont.

Vid fyratiden på fredagseftermiddagen visade det sig att deras slit gett resultat. Patrik Möller och Miranda Blom vann guld i trädgårdsanläggningsklassen.

Yrkes-SM

200 gymnasieungdomar deltar i Yrkes-SM i ett 40-tal olika grenar. De som vinner sin gren får representera Sverige i yrkeslandslaget i Yrkes-EM i Göteborg den 1-3 dec. Vinnarna inom vård-och omsorg direktkvalificerar sig dessutom till Yrkes-VM som genomförs i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten den 14–19 oktober 2017.

Årets tävlande 

Trädgårdsanläggning: 
Lag 1: Miranda Blom, Norrköping och Patrik Möller, Järfälla
Lag 2: Philip Larsson, Kävlinge och Samuel Oscarsson, Flyinge
Lag 3: Edvin Lindborg, Trelleborg och Frida Lindgren, Malmö

Vård och omsorg: 
Ebba Broman, Kungsbacka
Michaela Mastio, Malmö
Emma Nilsson, Lycksele
Sebastian Sundberg, Vilhelmina
Emelie Fredriksson, Falköping
Fanny Saxberg, Vänersborg