Den ryske regissören Aleksandr Sokurov har gjort sig känd för konstfilmer med långa tagningar och långsamt tempo. Nu ger han sig på ett av filmhistoriens mest slitna ämnen: nazismen.

Men det är ändå långt till stövelihopslagande sadister, i stället lyckas Sokurov skildra två gripande människoöden. Det handlar om Tysklands ockupation av Frankrike 1940 och vad som ska hända med Louvren, världens konstcentrum? De två människoödena är den franske museichefen Jaujard och den tyske ockupationstjänstemannen Wolf-Metternich. Jaujard tar motvilligt emot Wolf-Metternich på sitt rum och Wolf-Metternich överraskar med att visa förståelse för att Frankrike ska få bevara sina konstverk på hemmajorden.

Där börjar den gripande och spännande historien som lyckas bli som en konstmålning i sig själv, en målning av godhet och ondska och europeiskt 1900-tal. Och vad – som regissören själv säger – vore vi utan våra museer?