Michael Moores nya dokumentärfilm är en skämtsam odyssé i det amerikanska samhällets alla brister. Genom att ”invadera” olika länder och stjäla deras bästa idéer ska Moore ensam rädda landet ifrån en social kollaps.

Från Italien stjäl han idén om fackliga rättigheter, från Finland ett jämlikt skolsystem och från Norge det rättssäkra samhället med humana fängelser. Ibland blir det humoristiskt, som när Moore visar storögda barn på en helt vanlig fransk skola vilken skräpmat som serveras i amerikanska skolor. Men skrattet fastnar snabbt i halsen när Norges fängelser växelklipps med grov misshandel av amerikanska interner. Och när bilder på invasionerna av Irak varvas med Moores humoristiska låtsasinvasion blir det faktiskt obehagligt.

Det är tydligt att filmen är gjord för en amerikansk publik. Den amerikanska världsbilden ska vidgas, men nästan alla länder som Moore besöker ligger i Europa. Och när Moore tillslut kommer fram till att allt gott i världen egentligen kommer från USA, är det lätt att bli irriterad.