Lawen Mohtadi gav 2012 ut boken ”Den dag jag blir fri – en bok om Katarina Taikon” och i fjol kom filmen om samma person. Katarina Taikon var en romsk författare som kanske i dag är mest känd för sina ungdomsböcker om Katitzi, men också var en stridbar debattör för romernas rättigheter. I prismotiveringen till Lawen Mohtadi står det bland annat: ”Lawen Mohtadi har bidragit med en viktig historiebeskrivning som dessvärre har en stor aktualitet även i dag.”

Kommunal delar ut priset på kongressen i månadsskiftet maj-juni och då kommer också ett nytt pris för civilkurage att delas ut. Det går till operasångaren Malena Ernman som inte bara vunnit melodifestivalen utan också tagit stark ställning mot rasism på sociala medier.

Också ett tredje pris kommer att delas ut. Det är Kommunals hedersomnämnande, som i år går till skulptören och keramikern Moa Andersson. Hon har arbetat i äldreomsorgen och i sin konst har hon framför allt inriktat sig på tanter. KA skrev om henne 2014.

Civilkuragepriset är på 75 000 kronor och hedersomnämnandet ger 50 000 kronor.