Därmed hårdnar striden om ordförandeposten. Sedan tidigare har avdelning Väst nominerat Tobias Baudin.

Flera kongressombud från Öst bekräftar bilden för Kommunalarbetaren.

– Vi verkar vara rätt så överens, säger ett ombud.

– Jag har bestämt mig för Müllerström, hon är stabil och trygg, säger kongressombudet Marika Olofsson.

 

DEBATT: ”Vill ge Kommunal en nystart”

 

Och ett annat av ombuden, Hans Elf, säger:

– Berit Müllerström kan hela organisationen och har varit med länge. Hon kan bygga upp och återskapa förtroendet. Hon har inte suttit i beslutande organ förut och det ser jag som en fördel.

Elf lyfter också fram att Müllerström, till skillnad från en annan av kandidaterna, Tina Dahlström, varit på förbundskontoret relativt lång tid och därmed känner Kommunal väl. Müllerström har varit anställd på Kommunals förbundskontor i Stockholm sedan 2008, Tina Dahlström har varit anställd där i ett år.

Övriga namn som nominerats till förbundsledningen av ombud i Öst ska ha varit Per Holmström och Lenita Granlund, som båda i dag sitter i ledningen, samt Tobias Baudin, Tina Dahlström och Lisa Bengtsson.

Sedan tidigare är det känt att avdelning Väst nominerat LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin till ny ordförande. Väst har något fler medlemmar än Öst, 47 645 mot 45 092 (enligt siffror från mars), och ett kongressombud mer än Öst.

Avdelning Öst organiserar kommunalare i Östergötland, Sörmland och på Gotland.

I dag, fredag 8 april, är sista dagen för Kommunals 188 kongressombud att nominera namn till Kommunals ledning. Kongressen sker i Stockholm 31 maj till 3 juni.

Berit Müllerström är 58 år och arbetar i dag som chef för Kommunals organisationsutvecklingsenhet.