Det var under påsken för snart tre år sedan som Jeanette Johanssons liv tog en tragisk vändning. Hon jobbade natt i hemtjänsten och kom hem till en medelålders kvinna som skulle ha lite sällskap på natten, så kallad social tid.

– Hon hade en psykisk diagnos, men det hade alltid klaffat bra mellan oss, säger Jeanette Johansson.

Men den här natten gick något snett. Kvinnan snodde åt sig Jeanettes bilnycklar och låste kvickt ytterdörren. När kvinnans son kom ut från sitt rum blev situationen hotfull.

– De sa att jag inte skulle komma ut levande. De vred om min arm och knuffade in mig i en dörr flera gånger så att jag ramlade.

 

LÄS OCKSÅ: Gammal lista styr chans till ersättning

 

Till slut lyckades Jeanette larma en kollega och fly ut genom balkongdörren, gråtande och skakis i hela kroppen. Händelsen har märkt henne för livet. Värken i ryggen och skuldran gör henne trött. Men det är det psykiska som är värst. Jeanette har sjukskrivits för posttraumatiskt stresssyndrom och utmattningssyndrom.

– Jag tyckte jag såg henne en dag när jag var ute och gick. Jag bara rusade hem och grinade.

Från fackets försäkringsbolag Afa får hon dock ingen ersättning. Afa anser inte att hennes besvär har med händelsen på arbetet att göra. Hon nekas därför ersättning för olycksfall. Afa kan också ge ersättning vid arbetssjukdom, som psykiska besvär. Men då måste Försäkringskassan först godkänna sjukdomen, och det tar tid. 

Först nu kan det bli aktuellt, då Försäkringskassan beslutat pröva om hon ska förtidspensioneras. Posttraumatisk stress finns med på den nya listan med ILO-sjukdomar. Om Afa hade använt sig av den skulle Jeanette snabbare kunnat få rätten till ersättning prövad. Att LO inte prioriterat de arbetssjuka gör henne förbannad.

–  Det här har påverkat vår ekonomi något fruktansvärt. Vi har tre barn och min man får jobba som en idiot för att vi ska klara oss.