Det har under en längre period varit problem med att missbrukare samlas hemma hos brukare i hemtjänsten i Ramsele utanför Sollefteå och skapar en otrygg och hotfull situation för personalen, rapporterar P4 Västernorrland. Förra helgen blev läget akut. En av hemtjänstens brukare blev på fredagen utsatt för en allvarlig misshandel i sitt hem. Två dagar senare utsattes förövaren själv för ett uppmärksammat mordförsök. Hemtjänsten bad då om att få extra stöd under helgen. Men trots att det finns ett avtal mellan kommunen och räddningstjänsten att de ska kunna bistå personalen, ville räddningstjänsten inte rycka ut. De bedömde att det var för farligt för deras personal.

– Min personal i Ramsele kontaktade mig och de hade förväntat sig att få stöd av räddningstjänsten för att känna trygghet. Den hjälpen fick man inte i helgen, säger Jerry Mähler, äldreomsorgschef i Sollefteå kommun, till P4 Västernorrland.

Jerry Mähler säger att han respekterar räddningstjänstens beslut, men att situationen måste lösas för personalen. Under tiden behöver hemtjänstpersonalen inte besöka den aktuella brukaren.

Tidigare i veckan förde kommunen diskussioner med Securitas om de kunde bistå personalen, men de sa nej eftersom de inte hade tillräckligt med resurser.

Enligt Elenor Gradin, sektionsordförande för Kommunal i Sollefteå, har kommunen fortsatt att diskutera med polisen, räddningstjänsten och Securitas om vem som ska hjälpa personalen.

– Jerry Mähler har sagt att ingen går dit utan att de har en säkerhet med sig, det är antingen Securitas, polisen eller brandmännen. Jag tycker att han har gjort det han kan göra och det finns en handlingsplan för påsken, säger Elenor Gradin.

Hon säger att förra helgens händelser är de allvarligaste men att det har varit en hotfull situation länge.

– Det finns en viss hotbild hela tiden och det är inte nödvändigtvis brukarna utan det är svansen, som är hemma hos brukarna, i och med att det är droger inblandade. Just det här gäller en brukare men det finns på flera ställen, men där har det inte varit lika hotfullt, säger Elenor Gradin.

KA har sökt äldreomsorgschefen Jerry Mähler men inte fått tag på honom.