Problemet med belastningsskador är utbrett i arbetslivet, bland annat inom vården och omsorgen. Att kvinnor drabbas hårdare beror på att de och män ofta gör olika saker på jobbet, men också på arbetsplatserna inte alltid är anpassade till kvinnor.

– Belastningsskador kan minska med enkla åtgärder. Till exempel att se till att det finns verktyg, skyddsutrustning och kläder som är anpassade till alla medarbetares storlek och muskelstyrka, säger Arbetsmiljöverkets projektledare Minke Wersäll i ett pressmeddelande.

Den nya filmen är knappt fem minuter lång och ska göra arbetsgivare uppmärksamma på situationen. Den släpps lagom till Internationella kvinnodagen, den 8 mars. Samtidigt gör Arbetsmiljöverket en särskild satsning på inspektioner där arbetsgivarna ska få frågor om hur de arbetar med jämställdhet.

Fotnot: Du kan se Arbetsmiljöverkets film här.