”Äventyrare” kallas de säsongsanställda på Skånes djurpark som helst ska vara 16–18 år men inte över 20. På parkens hemsida står det:

”Vi ställer höga krav på våra medarbetare. En Äventyrare måste tycka om att jobba med människor, ha glimten i ögat, tycka om utmaningar och trivas i en stundtals hektisk miljö.”

– Vi har auditions av två anledningar. Vi anställer 70 personer så det är ett ganska effektivt sätt. Vi tar in 50 personer åt gången och kan välja tio stycken på en dag. Men det viktigaste är att vi ser hur de jobbar tillsammans i grupp, om de är extroverta, säger Kasper Schumacher, vd på Skånes djurpark utanför Höör.

Det är andra året som djurparken använder auditions och i år fick de 600 ansökningar. 350 fick komma på audition. I lördags var de klara med vilka som ska anställas.

Vad har de för egenskaper som har fått jobben?

– De vågar bjuda på sig själv, de vågar göra något extra för att gästerna ska få magiska ögonblick, de är kreativa och positiva. De förstår hur man hanterar barn, som är vår viktigaste gäst.

Djurparken är öppen 19 mars till 1 november. Under lågsäsong kan ungdomarna jobba på helgerna, säger Kasper Schumacher. De ska bland annat jobba med att ta emot gäster, stå i kiosker, restauranger och vara med på matningsexpeditioner och ha ponnyridning. Det är framför allt jobb under Hotell och Restaurang fackets område. Till Kommunals område hör djurvårdare och teknikpersonal.

Parken har ett 20-tal helårsanställda varav åtta är djurvårdare. Till säsongen kommer även ett par djurvårdare anställas.

Kasper Schumacher säger att diskussioner pågår om även dessa ska anställas med hjälp av auditions.

Vad skulle syftet vara med det?

– Man skulle se att det är bra djurvårdare, det är det viktigaste, men också någon som bjuder på sig själv och har gästfokus. Man är en intressant person att prata med som djurvårdare, de är en central del i vår produkt. De vi har är fantastiskt bra.

Caroline Olsson är Kommunals ombud på arbetsplatsen och jobbar som djurvårdare. Hon är positiv till att djurparken använder auditions och har själv varit med vid två av sex tillfällen.

– Jag tycker det är skithäftigt. Det är unga människor som kommer, nervösa. Det här sättet att göra auditions blir en boost för dem, även om de inte får jobbet har det gett dem ganska mycket. Vi pratar alltid efteråt och de är positiva. De har haft en väldigt bra kväll så det är ingen jobbig anställningsintervju. Jag tycker vi ska göra så med all personal.

Caroline Olsson har själv föreslagit att även djurvårdare skulle rekryteras på samma sätt.

Tror du att man hittar de som är bäst på att ta hand om djur på auditions?

– Både och. Djuren är en stor del, men kundbemötande och hur man jobbar i team är minst lika minst lika viktigt som djurkunskapen. Man får en bild av hur djurparken är och om man känner att här vill jag jobba.