Under fredagen gav sig ett hundratal maskerade män ut i centrala Stockholm för att attackera ensamkommande flyktingbarn. I flygblad som delades ut rättfärdigades handlingarna med att ”svenska kvinnor behövde skyddas”. Huvudskyddsombudet Lovisa Loan Sundman reagerar stark mot detta.

–De puttade ner en somalisk kvinna. Så hon var inte kvinna då? De här männen bryr sig inte ett dugg om kvinnors rättigheter utan det är ren rasism.

Samtidigt som stödet för #inteerkvinna varit stort kommer nu allt fler hot mot de som valt att skriva under hashtaggen.

–Jag har sett tweets om att vi ska våldtas och så vidare. När kvinnor sätter sig emot att ägas och kontrolleras så får vi hot. Det bevisar att de här männen bara vill sprida sitt hat.

Under lördagen fortsatte oroligheterna. På Norrmalmstorg samlades ett hundratal personer i en flyktingfientlig demonstration. En motdemonstration anordnades av aktivister. Till en början gick det lugnt till men efter demonstrationerna attackerades flera av motdemonstranterna. Lovisa Loan Sundman vittnar om att det var en obehaglig känsla på platsen.

–Män cirkulerade runt vår demonstration. Det var otäckt, och en av mina vänner blev attackerad.

Efter rasistattackerna känner hon sig orolig för nära och kära.

Jag är orolig för släkt, familj och vänner som har en annan hudfärg än vit. Jag tycker att det är fruktansvärt att det är så.