”Ni trodde att ni skulle bli översvämmade av flyktingar. Det trodde alla de forna EU-länderna. Så ni stängde gränserna”.

Jag läser detta i dystopin En annan gryning samtidigt som Sverige inför ID-kontroller i syfte att minska antalet asylsökande. Det känns som en mardröm att den här boken inte framstår som mer osannolik än den gör.

I debutanten Camilla Stens Sverige är året 2046 och Partiet styr landet sedan första valsegern 2034. Året man stängde gränserna var inte 2016, utan 2031. Sverige är en fascistisk högteknologisk stat där smogen ligger tät över Stockholm, yttrandefriheten är ett minne blott och medierna styrs av regeringen. Befolkningen är indelad i klasser beroende på etnisk bakgrund, och det avgör också vilken tillgång man har till välfärden. Den som tillhör klass A behöver inte betala något medan Klass E måste betala för allt. Folk dör eftersom de inte har råd med sjukvård.

Isa tillhör en underjordisk motståndsgrupp som kallar sig Vita Rosen. De genomför mindre sabotage, som att hacka sig in på partibloggar. Men en dag kommer de i kontakt med en person som säger sig ha information som kan störta regeringen. Allt ställs på sin spets – är revolutionen värd det?

Camilla Sten har försökt sig på en framtidsskildring av hur Sverigedemokraternas Sverige skulle bli. Hon skriver det aldrig, men det är förstås henne förlaga till Partiet. Varken hon eller jag vet om hon har rätt, detta är litteratur, men jag applåderar försöket att skriva en dystopi som ligger så nära vår tid. Det gör det faktiskt till helt gastkramande läsning. Språket finns inte så mycket att säga om, det är effektiv bruksprosa med några för många detaljer om kaffekoppar som ställs ner på bord. Men det är en spännande historia, en riktig bladvändare, och det kan vara gott så. Slutet öppnar dessutom upp för en fortsättning, låt oss hoppas på det!

Och några veckor efter att jag har läst ut boken kommer nyheten om att Moderaterna kan tänka sig att begränsa välfärden för de med tillfälliga uppehållstillstånd. Det är nästan så att man undrar om de har läst En annan gryning.