Aftonbladet avslöjar i dag att en kvinna som arbetade på restauarangen Metropol Palais, som drivs av Kommunals bolag Lyran, när hon blev gravid kallades in till chefen som ville att hon skulle förflyttas till konferensanläggningen Marholmen. Lönen skulle då bli 8000 kronor lägre. När kvinnan vägrade blev hon uppsagd. Men eftersom det inte hållits någon förhandling inför uppsägningen stämde kvinnans fackförbund Handels Lyran, som förlorade och tvingas betala skadestånd på 33 000 kronor. Pengarna gick till Handels som valde att ge dem vidare till kvinnan.

– Det är mycket riktigt att det begicks ett formaliafel utav handelsbolaget Lyran och att vi fick betala vite till Handels. Det visste jag inte om och det är tråkigt att det ska uppstå formaliafel när man gör organisationsförändringar. Lyran har gjort ett fel och det har vi då stått för, säger Kommunals avgående förbundskassör Anders Bergström, som även varit styrelseordförande i Lyran, till Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Krog byggs om för 25 miljoner

 

Före detta anställda berättar även för Aftonbladet om en dålig arbetsmiljö på Lyran konferens. Flera kvinnliga anställda vittnar om en före detta chef som gjort sig skyldig till sexuella ofredanden. Två kvinnor valde att polisanmäla honom, men utredningen lades ner i brist på bevis. 

– Där vidtog vi åtgärder omedelbart. Han vart uppsagd, vi tog dit en proffessionell coach för att prata med alla medlemmar och alla som jobbar där ute, och vi har dessutom gjort ett särskilt program för det och vi tycker det är fruktansvärt att sådant ska inträffa, säger Anders Bergström till Aftonbladet. 

Men en tredje kvinna som uppger att hon också utsatts för sexuella ofredanden av mannen är ändå kritisk och anser att Kommunal och Lyran ville tysta ner händelsen.