Malin Nilsson

Det var för några dagar sedan som bilden på en matlåda från Sundsvalls hemtjänst med endast några korvslantar och trist kokt potatis började spridas på internet.

Många blev upprörda över den dåliga maten som serveras i äldreomsorgen. Malin Nilsson är kock och fritidspolitiker för Miljöpartiet och kände att hon ville visa en annan bild. Hon skrev en statusuppdatering på Facebook och uppmanade kolleger att dela bilder på bra exempel på matlådor. Gensvaret blev stort.

– Jag ville skapa nyans. Delningarna som gjordes av den här bilden fylldes av kommentarer där det stod att alla hade det så här och det här har vi alla att vänta oss och det är horribelt i Sverige. Jag tycker inte att man ska ha en sådan dålig matlåda, det är inte det jag säger, men jag vill ha någon slags nyans i debatten, säger Malin Nilsson.

Många har blivit arga och tycker att hon bagatelliserar dålig mat i äldreomsorgen. Själv tycker hon att den ilskan är felriktad.

– Många blir arga på mig och säger att jag ljuger. Det tyder ju på att vi behöver visa de här bilderna. För bilden som har florerat är inte sanningen för alla. Det är tyvärr en väldigt dålig matlåda men jag tycker inte att det är talande för det jag har sett, och jag har jobbat i flera kommuner.

Malin Nilsson tycker att det är viktigt att även lyfta upp det som är bra, framför allt för att kunna inspireras av varandra.

­– Jag känner jättemånga kockar som är jätteduktiga och de blir nedslagna när människor tror att de bara är på sina jobb och serverar skitmat. Och det är så himla många som är glada nu för att jag har lyft vad de gör. De får inte så mycket uppmärksamhet i vardagen. Får tant Agda en bra smörgåstårta på ett äldreboende så är det ingen som lägger upp den bilden.

Men nu har många följt Malins exempel och spridit egna bilder på mat som serveras till äldre.

– Till mig så har de väl skickat ett 60-tal bilder, och sen är det en hel del som har spridit på sina egna sidor. Sen är det en del kök som har instagramkonton men det kommer inte upp.

Vad tror du att det beror på att en del matlådor blir dåliga, som på bilden som många har upprörts over?

– Det är inget lätt yrke att jobba inom köket i offentliga sektorn. Det fattas helt klart en del pengar och bra styre. Vi har även ledet med vården där läkare inte alltid förstår hur viktigt det är med rätt kost och vårdpersonal som inte hinner lägga upp det bra på tallriken. Det är många grejer som ska klaffa längs vägen.