Du ska ha inställningen att billigt är bra och dyrt är dåligt. Med det kommer du ganska långt i din förhandling med banken. Det säger Joel Dahlberg, ekonomijournalist på Svenska Dagbladet, som granskat bankernas fondmygel i sin nya bok ”Sammansvärjningen – så luras 5 miljoner svenska fondsparare”.

De flesta svenskar sparar i dag i fonder. Det finns två typer aktiefonder: aktivt förvaltade som har en högre avgift, och passivt förvaltade indexfonder som är gratis eller har en låg avgift. Indexfonderna följer bara börsens index, det vill säga genomsnittet för alla aktier på börsen.

Majoriteten av småspararna har sina pengar i så kallad aktivt förvaltade fonder som sköts av banken. Tanken är att bankens börsexperter ska hålla koll på aktierna och välja de som ökar sparpengarna mest så att fonden går bättre än börsens genomsnitt. Därför tar de ut en avgift som ofta ligger på mellan 1 till 1,5 procent. 

Problemet är bara att dessa fonder sällan slår index. Av de fyra storbankernas 130 aktivt förvaltade fonder har bara 14 lyckats slå jämförelseindex på tio år, visar Joel Dalhberg i sin bok. Det är också något som bekräftas i forskning: dyra aktivt förvaltade fonder ger sällan mer avkastning än billigare indexfonder.  Det här är alltså något alla i fondbranschen vet – bara inte kunderna. 

– Varför ger banken sådana råd? Jo, det är för den tjänar mer pengar på det. Och det ska man vara medveten om som kund, säger Joel Dahlberg.

Hälften av fondavgiften går till det bankkontor som lyckas sälja fonden. För en säljare blir drivkraften därför självklart högre att sälja de dyrare fonderna. En granskning gjord av Konsumentverket förra året visade att de kunder som lyssnat på bankernas råd hade sämre avkastning än de kunder som valt fonder själva. 

Men finns det inte aktivt förvaltade fonder som gått bra?

– Jo, de finns, men  de är få och ingen vet på förhand vilka som ska lyckas.

Varför har det här inte spritt sig mer så att fler väljer de billiga indexfonderna?

– Jag tror att folk känner att de inte har tillräcklig kunskap för att fatta ett eget beslut och när de går till banken så säger de att med vår aktivt förvaltade fond får du en person som övervakar aktieinnehavet och flyttar det om det ser riskfyllt ut. Det låter tryggt, men statistiken visar att det inte är sant. De fonderna går sämre än vanliga indexfonder.

Men Joel Dahlberg vill gjuta mod i spararna.

– Prata med din bank och låt dem ta fram en sparprofil, men var medveten om vad som driver dem i sin rådgivning. Sedan kan du gå ut på nätet och välja billigare fonder än de banken försöker sälja till dig.

 

”För personer som inte är kunniga inom investeringar är indexfonder det självklara valet.”

– William F Sharp, nobelpristagare i ekonomi.

 

Frågor och svar om fonder

 

Vad är en fond?

En samling aktier och/eller värdepapper som kan öka eller minska i värde. En aktie är en ägarandel i ett företag. Den som köper en fond äger en andel i fondens samlade tillgångar.

Vad är en indexfond?

En indexfond är en fond som följer börsens index, alltså genomsnittet för börsens alla aktier. Det är alltså ingen som förvaltar den. Ju färre aktier en fond innehåller desto billigare är den att hantera. Indexfonder utan avgift har ett smalare index, alltså färre bolag och därför lite högre risk, medan indexfonder som tar en avgift kan ha ett bredare index och därmed är risken lägre. Nätbankerna Avanza och Nordnet erbjuder indexfonder utan avgift. Det gör även storbankerna, men de gör inte gärna reklam för dem.

Kan jag byta mina fonder?

Ja, du kan sälja dina fonder och köpa aktieindexfonder med lägre eller ingen avgift. Men tänk på att du ska betala reavinst på försäljningen. Det kan vara värt det om du har många års sparande kvar, men inte om du snart måste använda pengarna.

Så hittar du bästa sparandet

Ta råd – men välj själv. Låt banken ta fram en sparprofil som passar dig. Då får du råd om vilken summa, risk, och tidsperspektiv som passar dig. För den delen av mötet finns det regler som banken måste följa. Exempelvis har kunden rätt att få information om risken med olika sparformer. På den andra delen av mötet föreslår banken ett antal sparprodukter, och det är här du ska se upp.
Ifrågasätt. Fråga vad målet för de fonder banken rekommenderar och be att få reda på hur många av fonderna som nått det målet.  Då får du ett naturligt avbrott i mötet och du kan avbryta mötet och be att få återkomma. 
Sök själv upp billigare alternativ. På nätet kan du själv leta upp liknande fonder som banken rekommenderat, men som har lägre eller inga avgifter.

Bra att veta om aktier

Risken är högre än att spara i räntefonder. Men på lång sikt har aktiemarknaden visat sig ge bättre avkastning.  
Att försöka tajma när börsen går upp har visat sig svårt. De investerare som lyckats slå index har ofta tagit lägre risk än andra. Det som förenar dem är förmågan att undvika stora förluster.
Världens mest kända aktieplacerare Warren Buffet, har som strategi att köpa stabila aktier även om de är högt värderade, som till exempel Hennes&Mauritz.