Tänk er vilka kostnader det skulle bli för samhället. Alla IT-anställda som skulle bli utan en blivande arbetsplats, alla byggnader som skulle behöva byggas upp igen.

Håll med om att det låter helt galet. Och det är precis vad det är. Det är en galen verklighet vi lever i just nu. Men det är inte IT-branschen jag talar om utan om attentaten mot flyktingförläggningar. Det är naturligtvis inte helt jämförbart eftersom en flyktingförläggning är mer än en arbetsplats, men det gör också det hela så mycket värre.

 

LÄS OCKSÅ: Kommunalarna som möter flyktingarna

 

Boenden och blivande boenden för flyktingar har brunnit ner på väldigt många platser i landet. Flera av dessa är också arbetsplatser eller blivande arbetsplatser för kommunalare. Många av dem som har arbetat med att släcka bränderna är kommunalare. För varje anställd på dessa förläggningar är det en arbetsplats som har gått upp i rök. För varje boende är det en personlig tragedi att plötsligt inte ha något tak över huvudet. Många är de barn som behöver lära sig att leka igen, därför att kriget har fått dem att glömma hur de gör.

Det är en skrämmande utveckling vi har sett hittills i år och det är bara vi tillsammans som kan vända den. En stark opinion som med de fackliga grundvärderingarna i ryggen fortsätter upprepa allas lika värde är enda sättet att stoppa utvecklingen. Det har gjorts förr och kan göras igen. På 90-talet var det flyktingar från det forna Jugoslavien som kom hit och även då stod flyktingförläggningar i brand. En svag ekonomi, Ny Demokrati och främlingsfientliga krafter låg bakom utvecklingen då. Men ekonomin vände, nedgång blev uppgång, Ny Demokrati splittrades och flyktingarna blev en del av det svenska samhället. Minnet av bränderna bleknade i vårt minne. Tills nu.

Samtidigt som det pågår brandattentat mot blivande flyktingförläggningar och befintliga boenden, finns en annan verklighet. En verklighet där kommunalare som älskar sitt jobb gör allt för att de nyanlända ska trivas.

Därför är det så viktigt att också skriva om allt bra som görs. Engagemanget för jobbet med de nyanlända finns på väldigt många arbetsplatser ute i landet. Här kan du läsa om några av de platser där kommunalare gör skillnad varje dag. 

Illustration: Magnus Bard