”Janne min vän” är en bok om barns utsatthet som inte lämnar den som läst den. Boken handlar om Krilles vänskap med Janne. Janne som bara dyker upp en dag från ingenstans. Han är en gåta. Håller killgängets nyfikenhet ifrån sig samtidigt som han blir en nästan självklar del av Krilles familj. Långa perioder försvinner han utan att någon vet vart. Så en dag kommer han inte tillbaka. Krille lägger pussel tills han kommer in i det hemskaste hemska.

Det här är Peter Pohls debutroman och kom ut redan 1986, att den nu kommer i nyutgåva är en lycka. Peter Pohl bygger ett eget språk som kan vara svårläst, men för den som tar sig tid är det en otrolig upplevelse. Janne min vän är inte boken man ger till en nybörjarläsare, men för läsare från tolv-, trettonårsåldern och vuxna kan det här bli en av de stora läsupplevelserna i livet.