För sex år sedan införde Åtvidaberg regeln som stoppar alla vikarier att arbeta mer än 300 dagar för att förhindra att någon skulle komma upp i 360 dagar som ger företrädesrätt till nytt jobb. Detta enligt LAS, Lagen om anställningsskydd.

– Regeln går helt mot LAS, det som skulle bli en trygghet har varit en fälla, säger Eva Sagmar.

Resultatet har, enligt Kommunal, blivit en stor genomströmning av många olika vikarier på arbetsplatserna innan de stoppats av regeln och tvingat söka sig till andra kommuner.

Men nu ska alltså 300-dagarsregeln ses över enligt budgetförslaget för 2016.

– Vi kommer att göra en översyn och upphäva regeln i nuvarande organisation, säger kommunalrådet Elisabeth Edlund (S) till Östgöta Correspondenten.

Kommunals Eva Sagmar vet ännu inte när 300-dagarsregeln försvinner, men är bestämd på att det är LAS som ska gälla:

– Jag kommer aldrig förhandla fram något annat.

Samtidigt poängterar Eva Sagmar att kommunen har ett ansvar:

– Man måste bli bättre på att se till att de som blir inlasade är sådana som man vill ha i kommunen. De som inte passar ska inte jobba 300 dagar. Kommunen måste inse att den måste ordna en utbildning för de som vill läsa till undersköterskor. Vi har inte råd att missa dem.

Fakta: Visstid

Företrädesrätt: 360 dagars arbete sammanlagt under de 3 senaste åren ger förtur till nytt jobb. För att förtur ska gälla ska man lämna in anspråk till arbetsgivaren.

Inlasad: 721 dagar på vikariat eller på en allmän visstidsanställning under 5 år ger rätt till en tillsvidareanställning enligt LAS (Lagen om anställningsskydd).

1081 dagar som vikarie och allmän visstidsanställd under de senaste 3 åren ger rätt till en tillsvidareanställning enligt vissa avtal. Gäller bland annat kommun och landsting.