Murriga, lite dammiga och ofräscha. Och så ska de blötläggas i timtals och koka länge. Det kan vara en uppförsbacke innan man börjar äta baljväxter, säger författaren och journalisten Jenny Damberg som är aktuell med boken ”Bönor, ärtor och linser”. 

– Men de har inte fått visa sin fulla potential, det finns mycket att upptäcka.

 

RECEPT: Kikärtsgryta med pumpa och dadlar

 

Till grytor och soppor funkar det bra med färdigkokta bönor eller ärtor på burk, säger Jenny Damberg.

– Där det inte riktigt funkar är när man ska göra någon form av bollar, som falafel, som ska binda och hålla ihop. De färdigkokta är för mycket vatten i. Man kan rädda med mjöl men det blir inte lika gott.

Även hummus blir mycket godare om du går den långa vägen och blötlägger kikärtorna, säger Jenny Damberg. Då får man planera lite, blötlägga innan man går och lägger sig eller går till jobbet. 

– Jag är verkligen lat själv, jag försöker hitta minsta motståndets lag, men jag har tvingats inse att det här är värt att göra.

 

RECEPT: Bönor, chorizo, kål och kyckling

 

Det som hon gillar med baljväxter är att de inte är så känsliga. Man behöver inte vara rädd för att koka dem för länge, huvudsaken är att de inte kokat för kort tid. De är mättande och tål mycket smaksättning. 

– Och de funkar både som grönsaker och kött, de har de dubbla egenskaperna. 

Och de är billiga?

– Det blir nästan ofattbart billigt. Många gånger har jag blivit glatt överraskad i affären, och det händer ju nästan aldrig. Man kommer jättelångt med några hundralappar.

 

RECEPT: Oslagbar hummus

Tips!

Har du inte tid med lång blötläggning kan du i stället koka bönorna/ärtorna i fem minuter och därefter låta dem stå och svalna i kokvattnet i 60 minuter. Därefter kokar du dem med vanlig koktid, oftast 60–90 minuter beroende på sort. Oftast är koktiden längre än vad som står på förpackningen.
● Kokta bönor, ärtor och linser går utmärkt att frysa in. 
● Tillsätt salt mot slutet av koktiden. 
● Man behöver inte äta helt vegetariskt för att äta bönor, de passar mycket bra med exempelvis bacon eller kryddig korv.