– Vi vill ha en lönebildning som gör att svensk industri kan konkurrera på ett bra sätt, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till tidningen Arbetet.

Om kraven, som presenterades på måndagen (den 2 november), går igenom i förhandlingar med arbetsgivarsidan, blir löneökningarna det märke som Kommunal med flera fackförbund sagt att man ska följa. Kommunal kommer dessutom att kräva ett vist antal kronor över detta märke för omkring 150 000 undersköterskor (läs mer om det här).

Översatt till Kommunals medlemmars medellön på kommun- och landstingssidan innebär de 2,8 procenten cirka 650 kronor.

De fem facken inom industrin kräver en lägsta löneökning på 450 kronor i ett ettårsavtal. Förutom löner innehåller avtalskraven, enligt Arbetet, frågor kring arbetstidsförkortning, deltidspension, jämställdhet och arbetsmiljö.

De fem industrifacken är IF Metall, GS-facket, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer. Sammanlagt berörs 1,1 miljoner av avtalsförhandlingarna i industrin.