Under onsdagen kom beskedet att LO-förbunden inte kommer att driva sin avtalsrörelse tillsammans. Splittringen oroar Lars Calmfors som menar att det kan leda till högre löneökningar än Sverige klarar av.

– Om vi får en lönerörelse som inte tar samhällsekonomiska hänsyn och företagens reallönekostnader blir för stora så kan sysselsättningen på sikt bli lägre, säger han och menar att det kan leda till högre arbetslöshet.

Kommunals linje att höja just undersköterskornas löner har han däremot förståelse för.

– Med den demografiska utveckling vi ser framför oss behöver vi fler anställda i vård och omsorg. I en sådan situation blir det naturligt att höja lönerna mer för just de grupperna för att kunna rekrytera. Men då gäller det inte bara Kommunals medlemmar utan också sjuksköterskorna på TCO-sidan.

Samtidigt är han övertygad om att det hade varit bättre att göra det inom en samordning istället för att alla fackförbund sköter sig själva.

– Det finns ingen garanti för Kommunal att de lyckas. De vill få högre lön i förhållande till alla andra. Om alla får högre löner så blir det ingen relativlöneökning för de grupper Kommunal vill satsa på.