I söndags röstade LO-förbunden om att undersköterskor ska få mer, plus en låglönesatsning som skulle ge mer till andra lågavlönade kvinnor. Låglönesatsningen hade samma upplägg som förra gången med krontalspåslag istället för procent för dem som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden.

– Det var låglönesatsningen som en del förbund sa nej till, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Nu får Kommunal och de andra förbunden förhandla själva med egna lönekrav. Vad som händer med industrins märke för lönerna är oklart.

– Vi står fast vid vårt krav om en särskild satsning på undersköterskornas löner. Vi känner ett starkt stöd för det från andra fackförbund, arbetsgivare, ekonomer och den breda allmänheten. Inte minst från medlemmar, anhöriga och brukare i vården och omsorgen, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande.

KA återkommer med fler kommentarer från Annelie Nordström och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Kommunal får stöd för sina krav från IF Metall.

– IF Metall har framhållit att vi tycker att det är bra att Kommunal har pekat ut en grupp som är värdediskriminerad och att vi nu kan pröva om relativlönerna kan utjämnas. Vi stöttar Kommunals kamp för extra påslag till undersköterskorna, säger ordföranden Anders Ferbe i ett pressmeddelande.

Detta har hänt

LO-förbunden har samordnat sin lönepolitik och sina avtalsförhandlingar i princip sedan 1950-talet.
I år har Kommunal hotat med att lämna samordningen och förhandla på egen hand om man inte får igenom en satsning på höjda löner för undersköterskorna som grupp.
Under hösten har förbunden haft förhandlingar inför avtalsrörelsen för att komma överens om samordningens krav.
Resultatet presenterades på LO:s representantskap under onsdagen, ett möte med representanter från alla förbunden.