Kongressen kommer att anta en handlingsplan för trygga och säkra jobb, grön tillväxt och en bra välfärd i Europa.

Men än en gång kan frågan om minimilöner bli en stridsfråga. Frågan om EU–regler för minimilöner har tidigare varit uppe, kompromissen vid senaste kongressen i Aten för fyra år sedan blev att nationellt lagstadgade minimilöner är ok i de länder där facken anser att sådana behövs.

Till denna kongress finns ett förslag från italienska CGIL om att diskutera behovet av EU–regler för minimilöner. Det italienska facket vill att minimilönen i varje EU–land ska vara 60 procent av medianlönen i respektive bransch.

De svenska facken anser att lönen ska bestämmas mellan fack och arbetsgivare utan statlig inblandning. Därför säger de bestämt nej till det italienska fackets förslag.

Bolagsskatten kan bli en annan het potatis. De svenska facken vill inte att EU lägger sig i skatternas storlek i EU–länderna. Men de stöder Europafackets nuvarande linje om en rekommendation att bolagsskatten ska vara 25 procent i varje land.

Kommunals Europainternational, EPSU vill att Europafacket ska slåss för att bolagsskatten ska vara MINST 25 procent. Detta stöds även av facken i Österrike och Tjeckien.

De svenska facken kommer även att uppmärksamma kravet om ett socialt protokoll i EU, som ska förhindra social dumping och förbjuda EU–regler som strider mot löntagarnas grundläggande rättigheter som rätten att förhandla och ta till stridsåtgärder för att få kollektivavtal.

Ett krav är också att det är värdlandets löner och villkor som ska gälla när utländska företag tillfälligt är verksamma i andra EU–länder.

Jämställdhet och behovet av facklig organisering är två andra frågor som de svenska facken kommer att driva under kongressen, och som också finns med i förslaget till Europafackets handlingsplan.

En ny ledning ska väljas, tre män och en kvinna. Italienaren Luca Visentini föreslås bli ny generalsekreterare efter Bernadette Ségol från Frankrike. Svenska Veronika Nilsson föreslås till vice generalsekreterare. Hon är nu konfederal sekreterare (politisk chef) vid Europafackets kansli. Tidigare var hon TCO–ekonom.

Även tyske Peter Scherrer föreslås bli vice generalsekreterare.

Belgaren Rudy De Leeuw föreslås bli ordförande.

Europafacket förhandlar med arbetsgivare om exempelvis förslag till EU–direktiv och är en organisation som försöker påverka genom kampanjer och dialog med politiker och tjänstemän i EU.

Medlemmarna i Europafacket består av fackliga nationella centralorganisationer i 39 länder i Europa. I Sverige är LO, TCO och SACO medlemmar. Till det kommer fackliga branschorganisationer i Europa, till exempel EPSU som är branschorganisationen för offentligt anställda. Kommunals ordförande Annelie Nordström är ordförande i EPSU.

Hon är en av 500 delegater vid kongressen som tillsammans företräder omkring 42 miljoner medlemmar i de europeiska facken.

Kongressen i Paris pågår 29 september till den 2 oktober.

Kongressen inleds på tisdag med tal av bland andra Frankrikes president Francois Hollande, EU–kommissionens ordförande Jean–Claude Juncker och EU–parlamentets talman Martin Schulz.